металовироби будь-якої складності
Металопрокат: чорний, нержавіючий, кольоровий
+38 (067) 225-57-05 +38 (067) 225-57-07 Пн—Пт 8:30—17:30
Зворотний дзвінок
Адреса: м. Київ, вул. Вікентія Хвойки, 15/15/6

Круг ф 25 ст 09Г2С

100088044 100088044

Сталь-Трейд

Опис сталі 09Г2С: Найчастіше прокат з даної марки сталі використовується для різноманітних будівельних конструкцій завдяки високій механічній міцності, що дозволяє використовувати більш тонкі елементи ніж при використанні інших сталей. Стійкість властивостей у широкому температурному діапазоні дозволяє застосовувати деталі цієї марки в діапазоні температур від -70 до +450 С. Також легка зварюваність дозволяє виготовляти з листового прокату цієї марки складні конструкції для хімічної, нафтової, будівельної, суднобудівної та інших галузей. Застосовуючи загартування та відпустку виготовляють якісну трубопровідну арматуру. Висока механічна стійкість до низьких температур також дозволяє успішно застосовувати труби з 09Г2С на півночі країни.
Також марка широко використовується для зварних конструкцій. Зварювання може проводитися як без підігріву, так і з попереднім підігрівом до 100-120 С. Так як вуглецю в сталі мало, то зварювання її досить просте, причому сталь не загартовується і не перегрівається в процесі зварювання, завдяки чому не відбувається зниження пластичних властивостей або збільшення її зернистості. До переваг застосування цієї сталі можна віднести також, що вона не схильна до відпускної крихкості і її в'язкість не знижується після відпустки. Наведеними вище властивостями пояснюється зручність використання 09Г2С від інших сталей з великим вмістом вуглецю або присадок, які гірше варяться і змінюють властивості після термообробки. Для зварювання 09Г2С можна застосовувати будь-які електроди, призначені для низьколегованих та маловуглецевих сталей, наприклад Е42А та Е50А. Якщо зварюються листи завтовшки до 40 мм, то зварювання проводиться без оброблення кромок. При використанні багатошарового зварювання застосовують каскадне зварювання зі струмом силою 40-50 Ампер на 1 мм електрода, щоб запобігти перегріву місця зварювання. Після зварювання рекомендується прогріти виріб до 650 С, далі протримати при цій же температурі 1 годину на кожні 25 мм товщини прокату, після чого виріб охолоджують на повітрі або в гарячій воді - завдяки цьому в звареному виробі підвищується твердість шва і усуваються зони напруження. Властивості сталі 09Г2С: сталь 09Г2 після обробки на двофазну структуру має підвищену межу витривалості; одночасно приблизно в 3-3,5 рази збільшується число циклів до руйнування в області малоциклової втоми. кожен 1% мартенситної складової у структурі підвищує тимчасовий опір розриву приблизно на 10 МПа незалежно від міцності та геометрії мартенситної фази. Роз'єднаність дрібних ділянок мартенситу та висока пластичність фериту значно полегшують початкову пластичну деформацію. Характерною ознакою феритно-мартенситних сталей є відсутність на діаграмі розтягування площини плинності. При однаковому значенні загального (? заг) і рівномірного (? р) подовження ДФМС володіють більшою міцністю і нижчим ставленням? 0,2 /? (0,4-0,6), ніж звичайні низьколеговані сталі. При цьому опір малим пластичним деформаціям (?0,2) у ДФМС нижче, ніж у сталей з феритно-перлітною структурою. При всіх рівнях міцності всі показники технологічної пластичності ДФМС (?0,2/?в, ?р, ?заг, витяжка за Еріксена, прогин, висота стаканчика і т. д.), крім роздачі отвору, перевершують аналогічні показники звичайних сталей.
Підвищена технологічна пластичність ДФМС дозволяє застосовувати їх для листового штампування деталей досить складної конфігурації, що є перевагою цих сталей перед іншими високоміцними сталями.
/>
Опір корозії ДФМС знаходиться на рівні опору корозії сталей для глибокої витяжки.
ДФМС задовільно зварюються методом точкового зварювання. Межа витривалості при знакозмінному вигині становить для зварного шва і основного металу (? = 550 МПа) відповідно 317 і 350 МПа, тобто 50 і 60 % ов основного металу.
У разі застосування ДФМС для деталей масивних перерізів, коли необхідно забезпечити достатню прожарюваність, доцільно використовувати склади з підвищеним вмістом марганцю або з добавками хрому, бору тощо. Економічна ефективність застосування ДФМС, які дорожчі від низьковуглецевих сталей, визначається економією маси деталей (на 20—25%). Застосування ДФМС в деяких випадках дозволяє виключити зміцнювальну термічну обробку деталей, наприклад високоміцних кріпильних виробів, одержуваних методом холодної висадки.
144